kawa parzona czy z ekspresu

Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Historia kawy rozpoczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i wykorzystywali owoce kawowca. Jednakże w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano umyślnie w praktycznych celach, tylko zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a wobec tego jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc coraz bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności i przechodząc różnorodne modyfikacje, żeby zdobyć różne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych artykułów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje obszernego trudu. gdzie szukać dobrej kawy Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a również należytego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film

Dodaj komentarz