przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami

Rozkoszny, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Ewidentnie, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a szczegółowo z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, ale też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, lecz równolegle nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu galbani

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami bądź też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest wybitnie specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w jakich jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne

mozzarella na słodko   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według szablonowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.

ilgustoitaliano

Skąd wobec tego wziąć kreatywny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Należy niemniej jednak liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – w rzeczywistości warto dopłacić oraz radować się pysznym smakiem.