Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Pośród szerokich wariantów, które proponuje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów i duża porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie smaki
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe potrawy włoskie
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do makaronu. mięso sezonowane w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również risotto, tortellini, piada i szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film